Primaire Reflexen

Primaire Reflexen

Als je moeite hebt met leren, bang bent, onveilig voelt, snel schrikt of boos wordt, dan hangt dat nauw samen met de verbindingen in je centrale zenuwstelsel; je hersenen, ruggenmerg en zenuwen

Tijdens de tijd in de baarmoeder ontwikkelen we als mens een reeks belangrijke primaire reflexen. Deze reflexen dienen als essentiële overlevingsmechanismen voor de ongeboren baby. Hoewel ze essentieel zijn voor de geboorte en de vroege overleving, is het belangrijk dat ze tijdens het eerste levensjaar worden gecontroleerd. Dit legt een stevige basis voor de werking van ons zenuwstelsel en onze persoonlijkheid.

Sommige reflexen ontwikkelen zich niet goed door factoren zoals een moeilijke zwangerschap, bevalling, stress, trauma of ongelukken. Deze actieve reflexen kunnen leiden tot bewegingsproblemen, gevoeligheid voor prikkels, bedplassen, evenwichtsproblemen en leerproblemen. Ze beïnvloeden gedrag, schoolprestaties en gevoel van veiligheid, en belemmeren verdere ontwikkeling, waardoor problemen ontstaan in dagelijkse activiteiten zoals zitten, sporten en sociaal contact.

Ook op latere leeftijd kunnen door een ongeluk of traumatische ervaring deze reflexen opnieuw actief worden. Je ervaart bijv. een plotseling gebrek aan concentratie, en krijgt allerlei kwaaltjes waar je eerder geen last van had.

Gelukkig kunnen we met gerichte lichamelijke oefeningen als het ware nieuwe wegen aanleggen, zelfs als je al volwassen bent. Op deze manier kunnen we de verbindingen in je hersenen verbeteren en je helpen beter te functioneren in het dagelijks leven.

Tijdens de behandeling worden ongecontroleerde primaire reflexen geïdentificeerd via spiertesten. Er wordt gewerkt aan het verstrekken van bewegingsinformatie aan het zenuwstelsel, het opsporen en neutraliseren van de oorzaken van deze reflexen, en het verminderen van de hierdoor ontstane stress. Daarnaast onderzoeken we of er ondersteuning nodig is voor de integratie van de nieuwe situatie, mogelijk door middel van specifieke bewegingsoefeningen.